W 2019 nasza szkoła otrzymała grant na realizację projektu programu Erasmus+ Akcji KA2 „Learning Outdoors, Learning for Life”. W tym projekcie nasi uczniowie i nauczyciele będą współpracowali z trzema zagranicznymi szkołami ze Zjednoczonego Królestwa, z Danii, z Hiszpanii i ze Szwecji. Koordynatorem projektu jest szkoła z Anglii – Lanchester EP Primary School. We współpracy z tą szkołą z sukcesem zrealizowaliśmy jeden z poprzednich projektów Erasmus+.
Pojęcie Outdoor education odnosi się do szerokiego spektrum edukacyjnych działań na świeżym powietrzu. Założeniem projektu jest samodzielne zdobywanie wiedzy, eksperymentowanie i czynienie obserwacji w naturalnym środowisku, gdzie natura jest środkiem, tłem oraz pretekstem do uczenia się. Temat projektu koresponduje również z zainteresowaniami i działaniami szkoły w zakresie tematów ekologicznych i działań prozdrowotnych. Projekt stworzy możliwość interdyscyplinarnej i międzynarodowej nauki, gdyż uczniowie i nauczyciele będą współpracowali i działali w międzynarodowych grupach. Projekt stwarza też możliwość zapoznania się z kulturą krajów europejskich - nauczyciele i uczniowie będą mieli okazję odwiedzić zagraniczne szkoły i wziąć tam udział w lekcjach.
Realizacja działań jest przewidziana na dwa lata od 2019 do 2022 roku.
Projekt jest skierowany do młodszych uczniów naszej szkoły (klasy 1 – 5) i jest w większości finansowany z funduszy unijnych.
Koordynatorem projektu jest pani Alicja Citko.
Strona projektu:
https://twinspace.etwinning.net/85080/home
24 października 2019r. klasy Ic i IIa wyjechały na wycieczkę. Zwiedzały Muzeum Przyrodniczo- Leśne w Białowieży. Zachwycały się eksponatami przedstawiającymi zwierzęta w ich naturalnym środowisku. Następnie uczestniczyły w warsztatach w Ośrodku Edukacji Ekologicznej, gdzie pod okiem fachowca poznawały typowe ssaki Puszczy Białowieskiej.
24 września 2019r. klasa II A wyszła na zajęcia do Piekarni PSS Społem. Dzieci poznawały etapy powstawania chleba, pomagały piekarzom w drobnych pracach, uczyły się jakie zdrowe składniki można dodawać do pieczywa. Poznały wartość pracy ludzkiej.
Uradowane, z zapasem pysznych bułeczek wróciły do szkoły.
Strona 3 z 3